Vila K. z wellnesom
Naročnik:
zasebni
Leto izdelave:
2009
Tip projekta:
arhitekturni projekti
Morje. Tišina. Neskončni pogledi. Horizont. Sonce zgodaj zjutraj, njegov potop pozno zvečer.

Če kje, poleg morja, potem lahko v Savinjski dolini trdimo, da nam ponuja vse to. Neskončna polja, brazde kot valovi, šum vetra kot maestral. Opoldanska pripeka poleti, mrzel veter pozimi. Neskončni pogledi, ob vseh letnih časih, lepih ali turobnih.

Takoj se nam zastavi vprašanje, kako vse to občutiti, kako vse to doživeti, tudi ko smo notri, ko smo zaprti v ovoj stavbe. Kako občutke poletnega piša, hrepenenja po življenju brez ovoja stavbe, še ohraniti, tudi ko smo doma, tudi pozimi, ali ko pridemo utrujeni iz službe. Ali pa smo tri dni službeno odsotni, pa komaj čakamo na sprostitev v lastnem morju, savinjskem mediteranu. Kako se zjutraj zbuditi in stopiti na plano ter pomahati jutranjemu soncu. Ali pred peto zjutraj odhiteti na Brnik, ne da bi zbudili celotno hišo. Kako nedeljska jutra začeti z zajtrkom ob pogledu na sonce. Kako samo korak iz kuhinje utrgati našo najljubšo začimbo - morda baziliko. Kako pustiti otroke, da lahko domov pripeljejo prijatelje, imajo na svoji terasi svojo zabavo, starši pa medtem plavajo v neskončnem bazenu ali se savnajo in berejo svoj najljubši roman. Ali pa poleti brezskrbno zaspimo na svoji terasi pod zvezdami. In kaj bi bilo lepšega ob pogledu na neskončna polja, še enkrat zavrteti Leonejevo trilogijo s slovitim glasbenim ozadjem Ennia Morriconeja.

Kako vse to doživeti znova in znova... Skeptiki bi rekli, da je to umetnost. Arhitekti pa, da je to izziv. Izziv, ki se mora preliti v umetnost. V arhitekturo, v ovoj in nazadnje v hišo. Hišo kot osnovno celico družine. Navznoter toplo in varno, a hkrati odprto navzven, da lahko posrka vse tisto kar nam narava nudi, ta čudovita Savinjska dolina.

Tej ideji o vpetosti v okolje ter služenju potrebam njihovih uporabnikov mora slediti tudi naša hiša. Umeščena je na vzhodni rob parcele tako, da na zahodu ostaja velika odprta površina. Morda celo za tenis igrišče. Sama hiša je sestavljena iz treh enot razporejenih v dve etaži. V pritličju sta dva enoti, ki sta med sabo povezani z vhodno avlo. V vzhodni se nahaja wellnes, v zahodni pa bivalni del. Nad njima pa se v etaži nahaja spalna enota, ki pa je ločena na dva dela - vzhodni del za starše, zahodni del za otroke, ločuje pa ju stopniščna avla, ki vodi v pritličje. Vse tri enote so si po velikosti podobne, vendar različnih oblik in različne razporejenosti. Njihova razporeditev in oblika je prilagojena dejanskim potrebam bodočih uporabnikov.

Rdeča nit naše hiše je wellnes, ki se zunaj nadaljuje v pokrito parkirišče za dva avtomobila in manjšo uto. S svojo podolgovatostjo in leseno izvedbo še poudarja svojo funkcijo, hkrati pa s pritličnostjo poudarja človeško merilo. Razdeljen je na dva dela. Severni je bolj intimen, s savno tušem, WC in ležalniki za počitek, hkrati sta tukaj prisotna še manjša klubska mizica in mini hladilnik z odlagalnimi površinami. Južni, ki se odpira na polja, pa bolj morski, v njem sta plavalni protitočni bazen in masažni bazen. Ob stekleni steni, ob pogledu na sončni zahod so umeščene fitnes naprave. Na južni steni je nizko panoramsko okno s pogledom na naše savinjsko morje, nad njim pa projicirna stena za ogled filma, vidnega z vseh kotov.

Srce hiše tvori bivalni prostor, ki s svojo kvadratno zasnovo poudarja zbirališče vse družine. Na severnem delu se nahajajo servisni prostori. Pri vhodu je WC s tušem, velika garderobna omara, ki se odpira v vhodno avlo. Sem je umeščen tudi manjši delovni kabinet, ki je hkrati soba za goste - le ti pa imajo neposreden dostop do sanitarij. Na zahodnem delu je kuhinja s povezanim utilitijem in shrambo, ki ima neposreden dostop na vrt. Južni del sestavlja bivalni del z jedilnico in velikim kavčem za počivanje ali gledanje televizije. Ta del se nato nadaljuje na veliko teraso, ki je delno pokrita in osenčena - tukaj je tudi velika jedilna miza.

Obe enoti povezuje vhodna avla, preko katere poteka komuniciranje vseh uporabnikov in povezuje vse tri enote - kadarkoli in kakorkoli, brez motečih prepletov. Tu je tudi prostor, kamor najprej vstopi gost in mu takoj pogled nese naprej na širna polja.

Spalni del je varno dvignjen in postavljen nad wellnes in bivalni del. Na vzhod je umeščena spalnica, ob njej pa je velika garderobna omara in kopalnica. Na zahod sta umeščeni otroški sobi enakih velikosti s svojo kopalnico. Ker je spalna enota pomaknjena na skrajni sever, se nam na jugu odpirata dve veliki terasi, ena za otroke in ena za starše. Obe sta delno osenčeni ter pokriti. Previs na severu tvori napušč spodaj nad vhodom v hišo ter suho pot med pokritim parkiriščem in vhodno avlo.

Sodelavci: Robert Les, u.d.i.a., Breda Krajnc, u.d.i.a.

Izdelava:
Spletni studio Inframe
Copyright © 2007, Urbanisti d.o.o.