Vrtec Dobrepolje
Naročnik:
ZAPS / javni natečaj
Leto izdelave:
2010
Tip projekta:
arhitekturni projekti
Ena od priljubljenih otroških iger je spuščanje milnih mehurčkov. Morda zato, ker so tako nepredvidljivi kot je nepredvidljivo njihovo odraščanje. Ali pa zato, ker ob vsakem uspelem poskusu nastane veselje, ob velikem balončku še večje. Ali pa zgolj zato, ker jih spuščajo poleti in jim takrat ni treba v vrtec ali šolo...

Pa naredimo eksperiment in poskusimo podaljšati to brezskrbnost otrok še v čas šole, pouka, vrtca, da bo vse drugače, kot se v resnici zdi, da bo jutranji jok dvoletnika zamenjalo pričakovanje po milnih mehurčkih, ki se jih dobi skozi vse leto, tudi pozimi, ampak samo vrtcu Ringaraja, ki je samo njegov in kjer ima shranjen svoj milni mehurček.

Drugo leto, ko bo star že tri leta, pa ga v sosednji igralnici čaka še večji mehurček in to celo tako visoko, kamor sedaj še ne more. Takrat bo lahko celo zlezel vanj, se ulegel, opazoval sosednjo cerkvico, ali pričakoval očka, ki pride ponj z njegovim ponijem, s ponijem, ki je prejšnja leta vozil njegovo starejšo sestrico v vrtec. Ta jih ima že osem in se sama pripelje s kolesom po vaških poteh in kolesarskih stezah. Sestrica tudi ne bo pozabila dneva, ko je med šolskim kosilom kar naenkrat skozi milni mehurček zagledala očka, ki pleza po plezalni steni in se zgolj z enim prstom drži oprimka, spodaj pa mu bratec ves nasmejan maha z vrtiljaka.

Poskus ujeti tako zgodbico, pripraviti prizorišče za še več novih, veselih in igrivih, predvsem pa otroških in nedolžnih, to je cilj pričujočega projekta. Ker otroci v nasprotju z arhitekti definirajo prostor zgolj po drobnih stvareh, včasih si vtisnejo v spomin zgolj barve ali pa oblike kljuke na vratih, ima tudi naš projekt eno podrobnost, ki je ostale hiše nimajo. Obdan je namreč z milnimi mehurčki, tistimi pravimi, v obliki izbočenih kupolastih oken in nagubanim terenom in tistimi namišljenimi, ki si jih otroci s pomočjo arhitekture sami ustvarjajo.

Sodelavci: Robert Les, u.d.i.a., Breda Krajnc, u.d.i.a.
Izdelava:
Spletni studio Inframe
Copyright © 2007, Urbanisti d.o.o.