Rekonstrukcija stavbe Gosposka ulica 4 v Celju
Naročnik:
zasebni
Leto izdelave:
2010
Tip projekta:
arhitekturni projekti
Hiša je zasnovana kot trinadstropna stavba s kletjo in izkoriščenim podstrešjem. Dostopa in vhoda do stavbe sta dva, eden iz Gosposke ulice, drugi zadaj. Do objekta se vstopa preko skupnega atrija, razen do pritličnih poslovni prostorov, kjer je vstop neposreden z Gosposke ulice. Pritličje je namenjeno poslovno storitvenim dejavnostim, kjer je zaželen čim večji pretok ljudi in storitev. Zasnovani sta dve poslovni enoti. Vzhodna, 100 m² velika enota je izrazito podolgovata in s svojo zasnova omogoča izredno dinamično in ustvarjalno dejavnost. Vhod ima iz Gosposke ulice, delno pa se lahko odpira na notranji atrij, s čimer se mu lahko poveča uporabna površina (morebitne razstave, degustacije,...). Zahodna, 277 m² velika enota pa ima poleg pritličja še klet. Je vrhunski prostor, ki omogoča hibridne storitve. V pritličju je lahko knjigarna o zdravi prehrani in sonaravnem načinu življenja s prodajo toskanskih specialitet in belgijskega marcipana, spodaj pa vinska klet Goriških Brd... Skupen atrij pa je zasnovan kot parter in napovednik višje bivanjske kvalitete hiše.

V nadstropjih in mansardi se nahajajo stanovanjske enote in poslovne pisarne. V prvem in drugem nadstropju so po tri ločene enote, v mansardi dve, najmanjša meri 80 m², največja pa 174 m². Večini enot, razen dvema najmanjšima, pripadajo tudi terase, ki so v nadstropjih zastekljene in se lahko zapirajo, v mansardi pa so popolnoma odprte in omogočajo prekrasen pogled na mesto, Celjski grad in okolico... Vse enote so zasnovane kot nadstandardne in omogočajo višjo kvaliteto bivanja. Do vsake enote, tudi mansardnih dveh, vodi dvigalo.

Fasada je zasnovana tako, da celotna stavba, tudi z novim aneksom, navzven deluje enovito. Sprednja fasada na Gosposko ulico se ohrani, rekonstruirajo se okna ter barva, osvežitev je predvidena tudi za vhoda v pritlična poslovna prostora. Ostale fasade so zasnovane kot slepe, v enotni barvi. Čez odprtine, tako okenske kot terasne, pa je učinek slepe fasade dosežen s perforiranimi polknami, ki se poljubno odpirajo in zapirajo. Hkrati te polkne nudijo zaščito pred pregrevanjem poleti in nezaželenimi pogledi ob večerih. So v isti barvi kot fasada in enovit del slepe fasade.

Velik poudarek je dan ekološki zasnovi stavbe. Celoten nov aneks ima ravno zeleno streho, ki preprečuje pregrevanje objekta poleti. Hkrati so ozelenjene tudi vse terase, ki se lahko pozimi zapirajo, poleti pa odpirajo s stekleno steno, senčijo pa se s perforiranimi polknami. Ozelenjen je tudi skupen atrij v katerem se nahaja vodni motiv. Atrij bi bilo možno v zadnji etaži zapreti, s čimer bi se še dodatno izboljšala mikroklima stavbe.

Sodelavci: Robert Les, u.d.i.a., Breda Krajnc, u.d.i.a
Izdelava:
Spletni studio Inframe
Copyright © 2007, Urbanisti d.o.o.