top of page

Jane's Walk 2019 v Celju / Življenje med reko in gozdom (urbani sprehod po Liscah)

V letošnjem letu se Celje že osmič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom »Jane's Walk« po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, celjski sprehod pa bo prav tako kot ostali sprehodi po svetu ozaveščal o pomenu mest in spodbujal k pešačenju. Tokrat bomo raziskovali sosesko Lisce, ki doslej še ni bila nikoli vključena v akcijo Jane' walk.

Lisce so ena od mestnih sosesk, v kateri je življenje nadvse prijetno. Bližina mestnega gozda in nabrežja Savinje, peš dostop do mestnega jedra, mir, sosedske vezi, urejena okolica,… Vse to so prednosti »naše« soseske. Pa vendar so tudi v tem delu Celja še priložnosti za izboljšanje prostora.


Zato na letošnji, že osmi urbani sprehod vabimo prebivalce soseske Lisce in ostale Celjane. Na sprehodu bomo raziskovali prostor soseske, se pogovorili o njegovih prednostih in slabostih ter poiskali priložnosti za njegovo izboljšanje. Sprehod je pomemben tudi z vidika spodbujanja povezovanja med prebivalci soseske in prebivalci mesta, saj bomo lahko le s skupnimi močmi dvignili naše zavedanje o pomenu prostora kot skupne vrednote na višji nivo.


Sprehod bo potekal v soboto, 11. maja 2019 ob 11.00 uri. Zbirno mesto je otroško igrišče na Grudnovi ulici (Lisce). Okviren zaključek sprehoda je okrog 12.30 ure. Sprehod se izvede v vsakem vremenu.


Sprehod podpira Mestna občina Celje.



Več o urbanih sprehodih ... in urbanih sprehodih po Celju ...


Urbani sprehodi »Jane’s Walk« potekajo po svetu vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti.


Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol do dve uri dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje. S promocijo urbanih sprehodov v Sloveniji se ukvarja IPoP, od koder je povzet uvodni opis pomena urbanih sprehodov.



V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade, od leta 2011 so med njimi tudi slovenska mesta. V Celju sprehode organiziramo od leta 2012 dalje, zavod Metro SR je v Celju do sedaj uspešno sodeloval že sedemkrat:


Jane's walk 2012: (o)živimo mesto,

Jane's walk 2013: danes grem v šolo peš!

Jane's walk 2014: Živeti v starem mestnem jedru

Jane's walk 2015: Prostori druženja v soseski Lava

Jane's walk 2016: Trajnostna mobilnost - predlogi za ureditev Kosovelove ulice

Jane's walk 2017: ZAčutimMESTO

Jane's walk 2018: Čuteč po mestu


Vsi sprehodi so opisani na naših arhivskih spletnih straneh.

bottom of page