top of page

Prostori druženja - izvedba delavnic

V petek in soboto, 11. in 12.10.2019 smo z dijaki Gimnazije Celje - Center izvedli del urbanistično arhitekturnih delavnic Enajsta šola pod mostom: prostori druženja, ki potekajo v sklopu Meseca prostora.

Letošnje, že četrte delavnice Enajste šole pod mostom potekajo na temo skupnih prostorov druženja, ukvarjamo pa se s fizičnimi prostori druženja v mestu. Ena ključnih prednosti bivanja v urbanih območjih je namreč prav možnost interakcij, možnost srečevanja, je mesto priložnosti.

Najbolj primeren prostor srečevanja je prav fizični prostor: naselje, mesto, ulica, trg. Vendar pa v zadnjih desetletjih prostori druženja v mestu izgubljajo bitko s kapitalom, avtomobili,… zamenjuje pa jih druženje v virtualnem svetu. Posledice so vse manj atraktivni javni prostori mesta, njihova degradacija, slab izgled, njihova uzurpacija s parkirišči, predvsem pa izredno slab odnos uporabnikov mesta do takih prostorov oziroma do skupne lastnine.

V delavnicah letos naslavljamo pojem skupne lastnine, našega odnosa do javnega prostora in iščemo potencialne nove »prostore druženja«. V preteklih dneh smo tako opremili izbran prostor na ploščadi treh srednjih šol, to je na delu Kosovelove ulice ob Gimnaziji Celje - Center. Dijaki so ustvarjali prostorske intervencije iz zavrženih in neuporabnih predmetov, ki so jim vdihnili nove zgodbe. Tako so iz odpadnih gum, palet, pohištva, posode in podobnih materialov nastali kotički za pogovore, druženje ob peki kostanja, posedanje, branje in počitek.

Nastala je nova začasna vsebina javnega prostora, ki dijake in mimoidoče povabi, da se v javnem prostoru za trenutek ali dva ustavijo, pozdravijo, poklepetajo, si oddahnejo in morda spoznajo nove sprehajalce. S tako opremljenim javnim prostorom spodbujamo obiskovalce in prebivalce mesta k razmisleku, kam so se izgubili nekdaj kvalitetni družabni prostori mest in ali je napočil čas, da se druženje vrne v javni prostor.

Zavod Metro SR je organizator in glavni izvajalec celotnega dogodka. V projekt se vključuje več partnerjev, ki projekt podpirajo in aktivno sodelujejo pri njegovi izvedbi, pokrovitelj delavnic Enajsta šola pod mostom: prostori druženja je Ministrstvo za okolje in prostor, sodelujoči dijaki pa prihajajo iz Umetniške smeri Gimnazije Celje - Center.


bottom of page